
Grillsäsong och torrt i markerna. Då bör man kolla upp vad som gäller för var man får grilla och hur. Bild: IBL
Detta gäller när du ska grilla under eldningsförbud
Sommaren fick en kanonstart med ymnig sol och höga temperaturer i maj. Det innebar i sin tur att grillningssäsongen fått en flygande start. Men kombinationen öppen eld och snustorrt i skog och natur kan vara farlig. Nu har flera kommuner och län infört eldningsförbud för att minimera riskerna för gräs- och skogsbränder.
Och då är det i princip förbjudet att grilla på offentliga platser.
– Maj månad har ju varit exceptionell. Så här torrt brukar det inte vara förrän mot slutet av sommaren, säger Björn Björkman, expert på Brandskyddsföreningen som manar till stor försiktighet med grillandet.
Förbud mot ”öppen låga”
Om eldningsförbud råder så innebär det ett förbud mot att använda ”öppen låga” utomhus. Och det kan gälla allt från engångsgrillar till stormkök och fotogenlyktor. Men för att vara säker på vad som gäller så ska information finnas på kommunens eller Länsstyrelsens webbsida.
Reglerna kring hur man får grilla under rådande omständigheter skiljer sig alltså åt från norr till söder. På vissa ställen är det tillåtet att använda de speciella allmänna grillplatser som finns. Det vill säga grillplatser som är byggda för att minimera risken för spridning av elden. Grillning i den egna trädgården är tillåten men bör, menar Björn Björkman, ske på ett säkert sätt.

Grillsäsongen har fått en flygande start samtidigt som det är torrt i skog och mark. Nu manar Brandskyddsföreningen till försiktighet. Bild: Brandskyddsföreningen
Glödande kol bakom bränder
Så vad bör man då tänka på när man grillar?
– Steg ett är att man tänker på att man har obrännbart underlag som till exempel grus eller stenplattor, säger Björn Björkman.
Steg två är att man har något att släcka med. Som vattenslang eller hink till hands.
Efter grillningen kommer det viktiga momentet att ta hand om kolen eller briketterna.
– Glöden kan ju vara het i ett dygn, säger Björn Björkman som menar att glöden måste få brinna ut innan den slängs eller att man släcker den ordentligt med vatten.
– Det händer ju att folk slänger kolen på komposthögen och att det tar fyr.
Den som tänder elden har ansvar
Slängda engångsgrillar har orsakat många bränder. Om man använder en engångsgrill där det är tillåtet i det fria är det viktigt att försäkra sig om att glöden verkligen är släckt innan de slängs. Helst bör man dränka den i vatten. På de flesta håll finns det också speciella kärl avsedda för just engångsgrillar.
– Många är inte medvetna om vilka risker som finns, säger Björn Björkman.
– Den som tänder en eld har själv ansvaret för att elden inte vållar någon skada. De flesta tror att de kan hantera en grill, men ändå inträffar många bränder orsakade av grillning utomhus. När elden väl sprider sig går det fort. Många bränder kan undvikas om fler lär sig vad man ska tänka på, säger Björn Björkman.
Så innan du bjuder in till grillfest i det fria är det bäst att kolla upp vilka lokala regler som gäller.
– Och är man osäker kan man alltid ta kontakt med räddningstjänsten.
Aktuella brandriskprognoser finns här
Källa: Brandskyddsföreningen