Quantcast
Channel: Tips och test – Allers
Viewing all articles
Browse latest Browse all 856

7 tips för ett perfekt potatismos

$
0
0

Potatismos passar till det mesta – från vardagskorven till festgrytan och fiskgratängen. Men potatismos som påminner om tapetklister i konsistensen och helt saknar den där krämiga känslan är ingen höjdare. För att undvika en sådan tråkig fadäs i köket har vi samlat sju smarta tips som garanterat ger dig ett fluffigt, gott mos!

Potatismos i en skål.

Potatismos ska helst vara fluffigt och krämigt på samma gång. Bild: Shutterstock/IBL Bildbyrå

Läs också: Anrika stjärnkrogens recept på köttbullar

7 tips för ett perfekt potatismos:

1. Välj rätt sorts potatis

Potatisar med mindre stärkelse ger i regel ett klistrigare potatismos. Ofta är de mjöliga potatisarna mer stärkelserika, vilket ger ett fluffigare mos. Stärkelsen suger lättare upp smöret och grädden eller mjölken och gör därför också potatismoset lättare att bearbeta.

Även om det går att göra potatismos på fasta potatisar, är de mjöliga att föredra när det kommer till potatismos eftersom de oftast är de mest stärkelserika. Däremot kan fasta potatisar ha en väldigt god smak, så experimentera gärna med båda sorterna – kanske du kan blanda hälften fasta och hälften mjöliga?

2. Salta vattnet

När potatisarna kokar absorberar de vatten, men också salt om du kommit ihåg att tillsätta det. Om du tillsätter salt i vattnet från början, behöver du troligtvis inte salta så mycket i slutet.

3. Börja med kallt vatten

När du kokar potatis ska du helst täcka den med kallt vatten i kastrullen. Det ger ett betydligt jämnare kokresultat – om du släpper ner potatisbitar i redan kokande vatten riskerar ytan att bli mjuk långt innan innanmätet. Resultatet blir att potatisarna faller sönder i kastrullen och det blir betydligt svårare att få till ett fint potatismos.

När vattnet har kokat upp ska du sänka värmen – vattnet ska sjuda och inte stormkoka tills potatisen är klar. Det tar ungefär 15-20 minuter. Koka den inte för länge, då faller den isär alldeles för lätt. Känn dig fram med en sticka.

Läs också: Köttbullar med klassiska tillbehör

Potatis i en kastrull, täckt med vatten.

Häll på tillräckligt med kallt vatten så att det täcker potatisen – inte mer. Bild: Shutterstock/IBL Bildbyrå

4. Häll bort allt vatten

Efter att potatisen har kokat klart – se till att hälla bort allt vatten ordentligt. Skölj inte heller potatisen efteråt. På så sätt bevaras smaken inne i potatisen i så stor utsträckning som möjligt i stället för att spridas ut i det kvarvarande vattnet.

Om du har gott om tid kan du försiktigt värma de avrunna potatisarna på spisen eller i ugnen innan du mosar dem, för att dra ut så mycket vätska som möjligt ur dem.

5. Värm mjölken och använd rumsvarmt smör

Att röra ner kylskåpskall mjölk eller grädde i potatismoset är sällan en god idé eftersom det kyler ner moset. Om du låter smöret bli rumstempererat innan och dessutom värmer upp vätskan innan absorberas de dessutom bättre i moset.

6. Överarbeta inte potatismoset

Se till att inte överarbeta ditt potatismos. Om du mosar dem för energiskt eller för länge i exempelvis en matberedare, är risken stor att konsistensen blir klistrig och trist.

Läs också: Kycklingfiléer med krämig potatisgratäng

Använd med fördel en potatisstöt, potatispress eller gaffel när du mosar och sluta bearbeta moset när du har fått en fin konsistens. Hantera dina potatis varsamt och med kärlek, så blir du belönad med ett fluffigt och härligt mos!

En tallrik med köttbullar och potatismos.

Köttbullar med potatismos – en oslagbar klassiker! Bild: Shutterstock/IBL Bildbyrå

 7. Våga testa en ny smaksättning

Potatismos är ju magiskt gott precis som det är, men om du vill variera rätten finns det massor av goda smaksättningar att tillsätta. Var inte rädd för att testa nya smaker – varför inte pressa i lite lime, röra ner lite finhackad persilja eller finhackad mandel?

Eller vad sägs om att smaksätta moset med vitlök, pepparrot eller basilika? Det går också att strössla moset med sådant du tycker om – exempelvis hackade soltorkade tomater, knaperstekt bacon, hackade oliver eller en riven smakrik ost. Bara fantasin sätter gränser!

Källor: Goodhousekeeping, Landleys kök, Professional secrets

Missa inte: Fiskgratäng med lax och sparris


Viewing all articles
Browse latest Browse all 856

Trending Articles